Månstenen kalmar view 03

Månstenen

I centrala Kalmar, i det populära området Oxhagen, färdigställde JSB under 2020 fem flerbostadshus innehållande ettor och tvåor. Bostadshusen är baserade på koncepthuset Bo Mini

Oxhagen är en stadsdel i Kalmar cirka två kilometer från centrum. Välplanerade cykelvägar leder hela vägen till stadskärnan och området erbjuder bland annat närhet till skola, köpcentrum, apotek och bowlinghall. 

Fastigheten Månstenen 5 består av fem stycken flerfamiljshus av koncepthuset “Bo Mini”. Husen innehåller totalt 205 lägenheter, fördelade på ettor och tvåor.

Kalmarhem har som mål att stå färdiga med 75 nya lägenheter per år. Kalmar är expansivt och i stort behov av bostäder. Dessutom är vi en studentstad. Med Månstenen var tanken att bygga bostäder som kunde hjälpa unga in på bostadsmarknaden och ge dem möjlighet till ett första eget boende, berättar Tony Johansson, projektledare vid Kalmarhem.   

Bostäderna är 35 kvm respektive 45 kvm beroende på om det är en etta eller en tvåa.
– Bo Mini är välutrustade och som standard ingår bland annat kombimaskiner för tvätt vilket innebär att tvättstuga inte behövs. Materialvalen för bostäderna är alltigenom av hög kvalitet. Det är genomgående parkettgolv i lägenheterna och klinker och kakel i badrum och kök. Dessutom är det 2,5 meter i tak vilket ger rymlig känsla, förklarar Björn Mårtensson projektchef för JSB.

– I princip samtliga lägenheter var uthyrda så snart de stod klara, fyller Tony i.

Mycket för pengarna
Tony betonar särskilt att det är såväl ekonomiskt försvarbart som smidigt att utgå från de koncepthus JSB erbjuder.

– Tack vare att JSB bygger koncepthus är mycket vunnet från start. Du vet vad du köper och det är bra val med välkända produkter, såsom garderobslösningar från Elfa och vitvaror från Bosch Siemens. Mycket är standard men man kan också göra tillval mot avrop, säger Tony. 

– Det finns många fördelar med koncepthus. Självklart får vi synergier från att vi använder ett standardkoncept och kan på det sättet hålla bra priser. Samtidigt går det att sätta egen prägel på husen och välja exempelvis entrépartier i ek eller att välja till balkong till samtliga lägenheter, förklarar Björn.
Han fortsätter :
– Det unika med Månstenen var omfattningen! Vi lyckades väl med att producera många lägenheter på relativt kort tid! avslutar Björn

Kontakt
Johan Persson
Affärsområdeschef JSB Bostad

Byggfakta

Projekt
Konceptbostäder
Bo Mini
Bostäder
Kund
Kalmarhem
Plats
Kalmar
Status
Färdigställt 2020

Vi ville bygga bostäder som kunde hjälpa unga in på bostadsmarknaden och ge dem möjlighet till ett första eget boende

Tony Johansson, Projektledare Kalmarhem.